De tekorten binnen het onderwijs nemen de komende jaren toe. Zij-instromers zijn dan ook meer dan welkom om de druk op het onderwijs te verlagen. Maar hoe kan je nou de switch maken naar het onderwijs? Daar gaan wij je alles over vertellen in deze blog!
Geschikt of ongeschikt?
Mocht jij eraan denken om binnen het onderwijs aan de slag te gaan is het wel zo fijn om te achterhalen of je hiervoor geschikt bent. Je kan op verschillende manieren onderzoeken of jij een échte docent bent. Zo kan je bijvoorbeeld meelopen op een school met een docent. Op deze wijze kan je een kijkje in de keuken nemen en een goed beeld krijgen van het vak. Hiernaast zijn er ook verschillende geschiktheidsonderzoeken die je kan afnemen bij een hogeschool waar je de studie zou willen volgen. Meer weten over geschiktheidsonderzoeken? Klik dan hier.
Bepaal welke bevoegdheid je wilt halen
De onderwijssector is breed en het is dan ook belangrijk dat je weet binnen welk gedeelte van deze sector je aan de slag wilt gaan. In Nederland zijn er namelijk drie verschillende bevoegdheden. Onderstaand lichten wij toe welke bevoegdheid je waarvoor nodig hebt.
- Voor het basis-, praktijk- en speciaal onderwijs is een afgeronde HBO-opleiding leraar basisonderwijs nodig (PABO);
- Lesgeven aan de eerste drie klassen van de HAVO/VWO, alle klassen binnen het vmbo of mbo? Dan heb je een tweedegraads bevoegdheid nodig;
- Een eerstegraads bevoegdheid als je aan alle klassen binnen het VO, het mbo, praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs les wilt geven.
Kies jouw pad
Er zijn verschillende manieren waarop je kan instromen binnen het onderwijs. De manier die bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het is namelijk nogal een verschil of jij nog thuis bij je ouders woont of dat je al een eigen huis en gezin hebt. In principe zijn er de volgende mogelijkheden om in te stromen binnen het onderwijs.
- Zij-instromer in het beroep (ZIB)
Als zij-instromer in het beroep dien je over een hbo- of wo-diploma te beschikken en krijg je vanaf je eerste werkdag betaald. Hiernaast ben je druk bezig om je bevoegdheid bij een hogeschool of universiteit te behalen. Jouw zij-instroomtraject is afhankelijk van jouw vooropleidingen en werkervaring. De kosten voor het behalen van je bevoegdheid worden voor je betaald, hier ontvangen scholen subsidie voor van de overheid.
- Deeltijdopleiding
Je kan er ook voor kiezen om een deeltijdopleiding te volgen. Dit kan door je simpelweg in te schrijven bij een lerarenopleiding via Studielink. Je kan dan gewoon het werk blijven doen wat je nu doet terwijl je per week één lesdag hebt. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat stageperiodes onderdeel uitmaken van de studie. De duur van de studie is afhankelijk van jouw vooropleiding. De kosten voor het volgen van een deeltijdstudie zijn voor eigen rekening.
- PDG-Traject
Een PDG-traject is in feite het zij-instroomtraject waarmee je docent kan worden binnen het mbo. Op deze wijze kan jij jouw kennis en ervaring delen vanuit de beroepspraktijk voor de klas. In de tussentijd werk je hard aan het ontwikkelen van je pedagogisch en didactische vaardigheden. De kosten worden betaald door de school.
Lees hier meer informatie over de verschillende zij-instroomtrajecten en hoe dit praktisch in zijn werk gaat.